Καλωσορίσατε ,

guest
Login

Κατηγορίες

Εγγραφή Μέλους

Αναζήτηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
 

ΛΕΞΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣΚατηγορία: Δοκίμια - Μελέτες
ISBN: 978-960-591-175-1
Ημερ. Έκδοσης: 06/07/2020
Εκδόση: ΜΕΛΑΝΙ
Σελίδες: 184
Πρόλογος: Jacques Bouchard

Όσο φωτεινός λάμπει στο στερέωμα της ποίησης ο Οδυσσέας Ελύτης, τόσο σκοτεινός αποκαλύπτεται ο Γάλλος ποιητής René Char, σχίζοντας το έρεβος με κεραυνοβόλους στίχους που μοιάζουν με χρησμούς. Έτσι, οι δυο ποιητές εκφράζουν αντιθετικές, αλλά και συμπληρωματικές όψεις του Μεσογειακού πολιτισμού, αποδεχόμενοι, ο καθένας με τον τρόπο του, την υψηλή επήρεια του αινιγματικού Ηράκλειτου. Ο Ελύτης εξυμνεί τη διαύγεια του ευήλιου Αιγαίου και ο Char την άγρια λιτότητα της βουνίσιας Προβηγκίας. 

[…]Η Νάντια Στυλιανού προτείνει νέες προσεγγίσεις στην υφολογική ανάλυση των δύο ποιητών, υπογραμμίζοντας τις εμπειρίες του καθενός στον αγώνα για την ατομική και συλλογική ελευθερία.

Jacques Bouchard

 

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η Νάντια Στυλιανού είναι Μορφωτική Σύμβουλος και Διευθύντρια στο Σπίτι της Κύπρου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και επισκέπτρια ερευνήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Νεοελληνική, Γαλλική Φιλολογία και Συγκριτική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, στο Πανεπιστήμιο της Λυών και του Μονπελιέ. Αριστούχος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paul Valery του Μονπελιέ (με τη διάκριση Tres honorable avec les felicitations du jury unanimes). Το 2015 κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις της Μεσογείου στη Γαλλία (Μονπελιέ) η μονογραφία της (επεξεργασμένη μορφή της διδακτορικής της διατριβής), La grecite dans loeuvre d’Odysseas Elytis – Η ελληνικότητα στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη. Έχει διδάξει Νεοελληνική Φιλολογία και Πολιτισμικές Σπουδές σε πανεπιστήμια στην Κύπρο και στο εξωτερικό, όπως στο Πανεπιστήμιο Paul Valery του Μονπελιέ, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου. Από το 2007 έως το 2017 διηύθυνε τον Τομέα των Γραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ως Ανώτερη Μορφωτική Λειτουργός. Ως Διευθύνουσα του Τομέα των Γραμμάτων έχει διευθύνει και έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια. 'Αρθρα και δοκίμιά της δημοσιεύτηκαν σε εκδόσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Πανεπιστήμιου του Μονπελιέ, του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, του Πανεπιστημίου La Sapienzia της Ρώμης, στις Εκδόσεις Del Busso (Καναδάς), σε εκδόσεις της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών, της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, στα περιοδικά Νέα Εστία, Δέλτος, Ακτή, Διόραμα. Το 2017 εξέδωσε το έργο Ζητήματα ερμηνευτικής (Εκδόσεις Εν Τύποις). Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές και το πεζογράφημα Το Κόκκινο Δωμάτιο (πρώτο Κρατικό Βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας). Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά από τον David Connolly.

 

 

 


 

 

 
Αρχική Σελίδα | Επικοινωνία
© 2005 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΛΑΝΙ