Καλωσορίσατε ,

guest
Login

Κατηγορίες

Εγγραφή Μέλους

Αναζήτηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
 

ΛΕΞΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣΚατηγορία: Ελληνική ποίηση
ISBN: 978-960-591-064-8
Ημερ. Έκδοσης: 13/02/2017
Εκδόση: ΜΕΛΑΝΙ
Σελίδες: 66
Τιμή: 9,00€  
Παραγγελία

  Τα ποιήματα αυτά αφορούν, καθώς λέει ο τίτλος του βιβλίου, σχέσεις συνομιλίας. Συνομιλίας που αναπτύσσεται όταν άνθρωποι αντικρίζουν ο ένας τον άλλον θαυμάζοντας κάτι στην ίδια την ανθρώπινη συνεύρεση, δυνατό κι επίμονο αν και ανεξήγητο ίσως. Κάτι σχεδόν ηρωικό που σαν να μας διατρέχει από παλιά. Τέτοιες συνομιλίες ξεκινούν συχνά δίχως πρόθεση, αλλάζουν διαρκώς κατεύθυνση, διστάζουν, τρέχουν, σταματούν. Το τι ακριβώς λέγεται ενδέχεται να μην έχει και τόση σημασία. Είναι πάντως σαν να θέλουμε να ξαναμιλήσουμε για απλά ή τυχαία μα αλησμόνητα συμβάντα. Να θυμηθούμε, όχι για να γυρίσουμε στο παρελθόν, παρά για να κρατήσουμε το παρόν ανοιχτό.

Η συλλογή ανοίγει με προλογικά κομμάτια, συνεχίζει με τρία κεντρικά μέρη και κλείνει με κομμάτια επιλόγου. Οι τίτλοι είναι από την αρχή κάθε πρώτου στίχου ή αριθμούν τις εικόνες, τα τραγούδια και τις ιστορίες που συνθέτουν τα κεντρικά μέρη. Συνολικά 26 κομμάτια, άλλα σύντομα, άλλα εκτενή, που θα μπορούσαν να είναι και στίχοι ενιαίου ποιήματος.

Πρόσωπα, τόποι, θέματα σχηματίζουν μορφές ευδιάκριτες ή μένουν περιγράμματα και ρυθμοί. Απηχούνται συνάμα αναγνώσεις και ακούσματα όσων μεγάλωσαν στις δεκαετίες του '60 και του '70 και χαίρονται από τότε τη λογοτεχνία και το τραγούδι. Η γλώσσα έχει επιπλέον δοκιμαστεί στους τρόπους της λογοτεχνίας που ο Γιώργος Βάρσος έχει μεταφράσει. Και παντού επιμένουν μέτρο και τεχνικές ποίησης αφηγηματικής.

  

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

  Ο Γιώργος Βάρσος (γενν. 1955) κατάγεται από το Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας και την Απείρανθο Νάξου. Μεγάλωσε στην Αθήνα την εποχή της στρατιωτικής δικτατορίας και των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης μαθητεύοντας και στις πολιτικές εντάσεις της εποχής. Σπούδασε πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες στην Αθήνα και το Παρίσι και συνέχισε με διδακτορικές σπουδές συγκριτικής φιλολογίας στο Μόντρεαλ και τη Γενεύη όπου και έζησε αρκετά χρόνια. Εργάστηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε δουλειές ποικίλες, κυρίως μετάφρασης και διδασκαλίας. Σήμερα διδάσκει λογοτεχνία και μετάφραση στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει δημοσιεύσει σχετικά μελετήματα, με επίκεντρο τη μετάφραση της ποίησης και ειδικότερα των ομηρικών επών. Έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, Ε. Μ. Φόρστερ (Ένα δωμάτιο με θέα, με τον Μανώλη Βάρσο), Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ (Μίλησε, μνήμη), Έζρα Πάουντ (Σπουδή των κάντο Ι-ΧΧΧ), Ουόλτερ Πέιτερ (Μάριος ο επικούρειος, υποψήφιο για το κρατικό βραβείο μετάφρασης) και, πιο πρόσφατα, Αλοΰσιο Μπερτράν (Γασπάρ της Νύχτας, συλλογικό έργο).

 

 


 

 

 
Αρχική Σελίδα | Επικοινωνία
© 2005 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΛΑΝΙ