Καλωσορίσατε ,

guest
Login

Κατηγορίες

Εγγραφή Μέλους

Αναζήτηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
 

ΛΕΞΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣΚατηγορία: Δοκίμια - Μελέτες
ISBN: 978-960-9530-89-7
Ημερ. Έκδοσης: 31/12/2014
Εκδόση: ΜΕΛΑΝΙ
Σελίδες: 272
Τιμή: 15,92€  
Παραγγελία

 Τα κείμενα κριτικής που περιλαμβάνονται στην έκδοση αυτή γράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν σε έντυπα του κέντρου και της περιφέρειας από το 1993 ως το 2013. Πρόκειται για μια επιλογή 45 κειμένων, τα οποία αναφέρονται σε επιμέρους έργα αντίστοιχων μεταπολεμικών συγγραφέων, ποιητών (20), πεζογράφων (20) και κριτικών (5),όπως υποδηλώνει κι ο τίτλος άλλωστε Ματιές ενμέρει, τίτλος που αντιδιαστέλλεται από αυτόν της έκδοσης του 2003 Ματιές ενόλω, η οποία πραγματευόταν εκτεταμένα το συνολικό έργο οχτώ μεταπολεμικών ποιητών. Η έκταση των κειμένων δεν έχει απαραιτήτως αξιολογικό χαρακτήρα, αλλά συναρτάται και με άλλους παράγοντες, όπως είναι οι συνθήκες δημοσίευσης και οι απαιτήσεις των ίδιων των έργων. Η συναγωγή ακολούθησε ορισμένες προδιαγραφές. Καταρχήν επιλέχτηκε ένα κείμενο κριτικής για κάθε συγγραφέα, ώστε να είναι αντιπροσωπευτικότερο το γραμματολογικό φάσμα. Ορισμένα κείμενα πάλι ξανακοιτάχτηκαν λιγότερο ή περισσότερο, ενώ άλλα, που λόγω στενότητας χώρου των εντύπων παρουσιάστηκαν συνοπτικότερα, τώρα αποκαθίστανται. Τέλος η παράθεση των κειμένων γίνεται με βάση το είδος των έργων και τον χρόνο γέννησης των συγγραφέων, για να υπάρχει μια τάξη, η οποία στις κατά καιρούς δημοσιεύσεις δεν ήταν δυνατόν να τηρηθεί.

 

  
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Ο Θανάσης Μαρκόπουλος γεννήθηκε το 1951στα Κρανίδια της  Κοζάνης. Σπούδασε Αρχαία Ελληνική και Νεοελληνική Φιλολογία  στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο  Θεσσαλονίκης και έκανε τις μεταπτυχιακές και τις διδακτορικές του  σπουδές στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
Τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του  εστιάζονται στην ποίηση και τη  λογοτεχνική κριτική. Ποιήματα και  κριτικά του κείμενα γύρω από τη  μεταπολεμική ελληνική ποίηση και  πεζογραφία δημοσιεύτηκαν κατά  καιρούς σε εφημερίδες και περιοδικά, λογοτεχνικά και φιλολογικά.  Έχει εκδώσει εφτά συλλογές ποιημάτων, τρεις μελέτες και τρεις  τόμους με κείμενα κριτικής.

 

 

 
Αρχική Σελίδα | Επικοινωνία
© 2005 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΛΑΝΙ