Καλωσορίσατε ,

guest
Login

Κατηγορίες

Εγγραφή Μέλους

Αναζήτηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
 

ΛΕΞΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣΚατηγορία: Ελληνική ποίηση
ISBN: 978-960-9530-95-8
Ημερ. Έκδοσης: 31/12/2014
Εκδόση: ΜΕΛΑΝΙ
Σελίδες: 288
Τιμή: 16,92€  
Παραγγελία

 

[...] Ο Λιόκης είναι κάποιος σαν τον «μοναχικό οδοιπόρο» του Μάλερ, αλλά και του Χατζιδάκι. Σκύβει με προσοχή πάνω από το στίχο, είτε έμμετρο είτε πεζό, «αφήνεται» στο ρυθμό, μετουσιώνει ποιητικά το ερέθισμα,  στέκεται σεμνά, σαν επιμελής μαθητής ή νεοσύλλεκτος,  απέναντι στην Ιστορία και την Ποίηση, αναζητώντας,  χωρίς να το γνωρίζει εκείνη την περίοδο, τα «ένδον ρήματα» του 'Αρη Αλεξάνδρου, παρατηρεί και συναισθάνεται, αναπολεί κι ελπίζει, καθώς περιπλανιέται σε ξένες χώρες και ξένες αγκαλιές, σε αναζήτηση του νόστιμου ήματος και έρωτος, ακολουθώντας συχνά τα ίχνη του Ν. Γκάτσου, ενός μοναδικού «μάστορα» της εικονοπλαστικής στιχουργικής και της παρήχησης. Ορισμένα από τα ποιήματά του έχουν κάτι από το φευγαλέο μιας ακουαρέλας, κι άλλα διατηρούν το ξεθωριασμένο μιας κιτρινισμένης φωτογραφίας, χωρίς όμως  να υπάρχει τίποτα πεισιθάνατο στους στίχους εκείνους,  αφομοιώνοντας τις όποιες επιδράσεις έντεχνα, όχι τεχνηέντως, χωρίς να προδίδει ούτε την αρχική επιρροή  ούτε το θέμα και κυρίως τον εαυτό του.[...]

 

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

 

Ο Ηρακλής Λιόκης γεννήθηκε το 1944 στην Αθήνα.
Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Ημιανάπαυση, (Καστανιώτης 1973), 59 Ποιήματα και 35 για το δρόμο, (Ίκαρος  2003) που βραβεύτηκε με το βραβείο Γ. Αθάνα της Ακαδημίας Αθηνών το 2004 και Γραφή της ευκίνητης άμμου, (Κέδρος 2008).
Το παρόν βιβλίο είναι η συγκεντρωτική έκδοση του έως σήμερα ποιητικού έργου του Ηρακλή Λιόκη και συνοδεύεται από επίμετρο του Κώστα Καλφόπουλου με τίτλο, «Ηρακλής Λιόκης: ένας ποιητής σε χαλεπούς καιρούς».

 

 

 
Αρχική Σελίδα | Επικοινωνία
© 2005 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΛΑΝΙ