Καλωσορίσατε ,

guest
Login

Κατηγορίες

Εγγραφή Μέλους

Αναζήτηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
 

ΛΕΞΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣΚατηγορία: Ελληνική ποίηση
ISBN: 978-960-6781-58-2
Ημερ. Έκδοσης: 16/10/2009
Σελίδες: 78
Τιμή: 9,64€  
Παραγγελία

Η  ποιητική συλλογή «Δυτικά του Ομήρου», είναι μια αναζήτηση του αρχέγονου πάθους της ζωής που οδηγεί τον άνθρωπο μέσα από τις ιδιοτροπίες του χρόνου, σχεδόν με βιολογική αναγκαιότητα. Αυτό το πρωτογενές πάθος ξεδιπλώνεται στις δύο ενότητες που έχει το βιβλίο και σε τόπους που ο ποιητής έχει ζήσει: την Ασίνη, το Ναύπλιο, τα Χανιά, την Κεντρική και Βόρεια Αμερική.
   Το βιβλίο ξεκινάει με την πρώτη θάλασσα που ο ποιητής μικρός εβίωσε «τότε που οι πανταχόθεν λέξεις / εξηγούσαν τα έργα των ανθρώπων αλάθητα / και χώρος για αμφιβολία δε μου δόθηκε.» Διατρέχει με εικόνες και μύθους την Ιστορία που με την ανυπέρβλητη δύναμή της καθορίζει τη θέση μας στον κόσμο, που πάντα όμως κρύβει την απόλαυση για τον ασκημένο. «Και το σώμα της ήταν τραχύ και λείο / και είχε τη γεύση από νησί... και μ'  έριξε έρμαιο / στου καλοκαιριού την αλητεία.»
   Η πάλη με το χρόνο γίνεται πάλη με τις επιθυμίες μας που οδηγούν στη βία, στην οικολογική κρίση και στην αναπόφευκτη τελική ήττα, όπου τους περισσότερους μας περιμένει η σύντομη μνήμη και η μακρά λήθη: «Ελπίζω μια μέρα ένα παιδί που θα χτίζει τον κόσμο / να πάρει τα έργα μου / και να τα δώσει γελώντας στον άνεμο.» Ποιήματα γραμμένα με ένταση όπου συναντώνται αρχαίοι και σύγχρονοι κόσμοι όπως αρχαίος και σύγχρονος είναι ο άνθρωπος.

Ο Γιάννης Αναστασίου Φίλης γεννήθηκε το 1950 στην Ασίνη του Ναυπλίου. Σπούδασε στο ΕΜ Πολυτεχνείο ηλεκτρολόγος μηχανολόγος και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας UCLA. Έχει διδάξει στο UCLA, στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, και στο Πολυτεχνείο Κρήτης  όπου είναι καθηγητής και ήταν επί δεκαετία πρύτανης. Έχει κυκλοφορήσει τέσσερις ποιητικές συλλογές, τρία μυθιστορήματα, δύο οικολογικά και τρία επιστημονικά βιβλία.
   Μεταφράσεις των ποιημάτων του έχουν δημοσιευθεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, και Γερμανικά. Έχει ακόμη δημοσιεύσει εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες και λογοτεχνικά κείμενα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Έχει βραβευθεί στην Ελλάδα από την Ακαδημία Αθηνών και άλλους φορείς και στις ΗΠΑ από το UCLA και το American Association for the Advancement of Science (AAAS), για το λογοτεχνικό και επιστημονικό έργο του και την προσφορά του στην κοινωνία.
     Είναι μέλος μεταξύ άλλων του ελληνικού ΡΕΝ και Poets and Writers, ΗΠΑ, και Fellow του AAAS.


 

 

 
Αρχική Σελίδα | Επικοινωνία
© 2005 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΛΑΝΙ