Καλωσορίσατε ,

guest
Login

Κατηγορίες

Εγγραφή Μέλους

Αναζήτηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
 

ΛΕΞΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣΚατηγορία: Ελληνική ποίηση
ISBN: 978-960-6781-56-8
Ημερ. Έκδοσης: 15/10/2009
Σελίδες: 38
Τιμή: 8,12€  
Παραγγελία

Η λέξη κυκλώνιο   παραπέμπει στο δηλητηριώδες υλικό «Zyklon  Β» το οποίο οι Ναζί  χρησιμοποιούσαν για τη δολοφονία των  εγκλείστων  στο 'Αουσβιτς με βιομηχανικό τρόπο.  Η λέξη παραπέμπει  επίσης στην καταστροφική θύελλα που ονομάζουμε στη Μετεωρολογία κυκλώνα.
   Στην προσωπικότητα του επιζήσαντος   δημιουργείται μία σχάση  με τρόπο που η μνήμη να φαίνεται ότι είναι κάποιου 'Αλλου . Κάποιος 'Αλλος είναι αυτός που πορεύτηκε δια μέσου του κυκλώνα και το ποίημα αρθρώνει  την αποσπασματική αφήγηση αυτού του 'Αλλου, προσπαθώντας να αναδείξει  ένα ελάχιστο από την οδύνη της διαδρομής του και εμμέσως από την ενοχή του για τη σωτηρία του.
   Ο Ιωσήφ Βεντούρας  έχει αναφερθεί σε προηγούμενο  ποιητικό του βιβλίο  (ΤΑΝΑΙΣ, Εκδόσεις Γαβριηλίδη,  2001)  στο δράμα της εξόντωσης  των Εβραίων της Κρήτης από τους  Γερμανούς κατακτητές.
   Με το ΚΥΚΛΩΝΙΟ  ο Ι.Β. επανέρχεται στο τρομερό ιστορικό γεγονός της εξολόθρευσης  των Εβραίων της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Ελλάδας στα στρατόπεδα θανάτου των Ναζί.

Ο Ιωσήφ Βεντούρας γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης και ζει στην Αθήνα.Είναι πτυχιούχος της Σχολής Μηχανολόγων- Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π. Ποιήματα του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά Εβραϊκά και Σερβικά.
Έχει μεταφράσει ποιήματα των τροβαδούρων (12ος -13ος αιώνας) και ποιήματα των Εβραίων Ποιητών του Μεσαίωνα (5ος - 15ος αιώνας). Έχει μεταφράσει επίσης ποιήματα της Nelly Sachs και του Jerome Rothenberg.  Είναι μέλος της Εταιρείας  Συγγραφέων. Διευθύνει το ελληνικό ηλεκτρονικό περιοδικό Poeticanet (www.poeticanet.gr) και την αγγλική ιστοσελίδα  www.poeticanet.com   


 

 

 
Αρχική Σελίδα | Επικοινωνία
© 2005 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΛΑΝΙ