Καλωσορίσατε ,

guest
Login

Κατηγορίες

Εγγραφή Μέλους

Αναζήτηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
 

ΛΕΞΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣΚατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
ISBN: 978-960-6781-55-1
Ημερ. Έκδοσης: 01/07/2009
Σελίδες: 140
Τιμή: 12,17€  
Παραγγελία

Στο Μία νυξ δι' εν έτος ο Γιάννης Πάσχος κατάφερε μες στο ελάχιστο να κλείσει το μέγιστο. Σε μικροσκοπικά φιαλίδια το μεθυστικό άρωμα μιας ζωής, πολλών επάλληλων ζωών, ν' ανοίγεις το καπάκι και να ξεχύνονται οι μυρωδιές  ολόκληρου κήπου...

[...] Ο Γ. Πάσχος δεν πλάθει μύθο, κατά τις κλασσικές συνταγές, τον ανακαλύπτει, ή μάλλον αρέσκεται να ντύνει μ' αίσθημα όσα οι πολλοί θα προσπεράσουν αδιάφοροι. Σ' ελάχιστες σελίδες μέσα, καταφέρνει να δέσει τους χαρακτήρες ολόφρεσκους, να σαρκάσει και ν' αγαπήσει, να φανερώσει την κρυφή του περιφρόνηση για όσους «δεν καταλαβαίνουν από τέτοια», να δείξει με κλείσιμο πονηρό του ματιού λεπτομέρειες ουσιαστικώτατες, και να τελειώσει πάντα με μιά κορύφωση, που δένει τ' όλο κείμενο όπως τα σιδερένια στεφάνια κρατάν τις ντούγιες ξύλινου βαρελιού, γεμάτου σπάνιο μεθυστικό κρασί.

Aπόσπασμα από τον πρόλογο του Στάντη Ρ. Αποστολίδη

 


Ο Γιάννης Πάσχος γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1954. Σπούδασε Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και  ειδικεύτηκε στη Μοριακή Βιολογία και τη Γενετική των Υδρόβιων Οργανισμών στην Ουγγαρία και τη Νορβηγία. Είναι  καθηγητής Ιχθυολογίας. Το επιστημονικό του έργο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και περιλαμβάνει πολλά επιστημονικά  συγγράμματα και άρθρα.
Το λογοτεχνικό του έργο αρχίζει όψιμα. Τον Ιανουάριο του 2005 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το περιοδικό Οδός  Πανός το ποιητικό του κείμενο «Ο Χριστός παρακαλάει το σώμα του να κατέβει από τον σταυρό». Το Μάρτιο του ίδιου  χρόνου εκδόθηκε και το πρώτο του βιβλίο από τις εκδόσεις Οδός Πανός με τίτλο Lila Teman και ακολούθησε το 2007 η  ποιητική συλλογή με τίτλο Ζωή εκτός ωραρίου από τις εκδόσεις Μελάνι. Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Οδός Πανός, Δέλεαρ, Ιάμβος, Δρομολόγιο και Poeticanet.


 

 

 
Αρχική Σελίδα | Επικοινωνία
© 2005 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΛΑΝΙ