Καλωσορίσατε ,

guest
Login

Κατηγορίες

Εγγραφή Μέλους

Αναζήτηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
 

ΛΕΞΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣΚατηγορία: Παγκόσμια Λογοτεχνία
ISBN: 978-960-6781-26-1
Ημερ. Έκδοσης: 17/06/2008
Μετάφραση: Δημήτρης Αθηνάκης
Σελίδες: 204
Τιμή: 14,71€  
Παραγγελία

Peter Collier, Μεταβίβαση
Martha McPhee, Ο ευγενής κύριος
Francine Prose, Φανταστικά προβλήματα
Jonathan Baumbach, Η ψυχοπαθολογία της καθημερινής ζωής
Charles Baxter, Το σοκ της ευτυχίας
James Gorman, Τρελός για σένα
Barbara Lawrence, Ο ασθενής
Steven Barthelme, Ο καλός Σαμαρείτης

Ψυχαναλυτές με προβλήματα ψυχικά, ψυχαναλυτές-σχιζοφρενείς, ψυχαλυτές-δολοφόνοι, ψυχαναλυτές-ψυχαναλυτές.
Κι απ΄ την άλλη, ψυχαναλυόμενοι σε ανάγκη, ψυχαναλυόμενοι από συνήθεια, ψυχαναλυόμενοι από περιέργεια, ψυχαναλυόμενοι από βαριεστιμάρα.
'Ολοι αυτοί παρελαύνουν περιπαθώς απ' τα διηγήματα που έχουν συγκεντρωθεί σ΄ αυτό το βιβλίο και προσπαθούν να βγουν στην επιφάνεια και να μιλήσουν στον αναγνώστη όχι μόνο γι' αυτά που έχουν πάθει, αλλά για όλα εκείνα που νομίζουν ότι έχουν πάθει. Και οι ψυχαναλυτές βρίσκονται στο δρόμο των ψυχαναλυόμενων όχι μόνο για να τους βοηθήσουν, αλλά - παράλληλα - για να βοηθηθούν. Παντί τρόπω.
Οι Ιστορίες Ψυχοθεραπείας αναψηλαφούν και ανασύρουν στην επιφάνεια τόσο το πρόσωπο του ψυχαναλυτή όσο και του ψυχαναλυόμενου, όπως αυτά διαγράφονται σε διάφορες εκφάνσεις τους. Το πρόσωπό του ψυχαναλυτή δεν ταυτίζεται απαραίτητα με την εικόνα που ο καθένας μας έχει σχηματίσει στο μυαλό του.
Και εδώ κρύβεται το μυστικό των Ιστοριών Ψυχοθεραπείας.

[...] Υπέροχα! Αλλά ξέρετε τι νομίζω; Ότι ο μικρός 'Ανταμ είναι ένας μεγάλος βραχνάς με το να παρεμβάλλεται στη διασκέδαση του μπαμπά και της μαμάς κατ΄ αυτό τον τρόπο. Για όνομα του Θεού! Και επανέρχεται αυτό σήμερα μ΄ αυτές τις επαναλήψεις αυτολύπησης. Προσπαθώντας ακόμα να χρησιμοποιήσετε άσχημα όνειρα ως δικαιολογία για να μπείτε στο κρεβάτι με τους γονείς σας και να αγκαλιαστείτε με θαλπωρή μέσα σε όλο αυτό το ερωτικό ξάναμμα, όπου μπορεί να τους κάνετε να πεταχτούν πάνω με τα παγωμένα σας πόδια. Σωστός διαολάκος!»
«Δεν σας καταλαβαίνω». Ο 'Ανταμ ένιωθε να τον κατακλύζει ο θυμός. «Είστε ηθοποιός ή κάτι τέτοιο; Είναι όλο αυτό κάτι σαν stand-up comedy; Η φωτογραφία του Φρόιντ εκεί έξω είναι κάτι σαν αστείο;» Ο Φουέντες έγειρε μπροστά. «Θα ήμουν χαρούμενος να καθίσω αναπαυτικά, να κοιτάξω βαθύτερα, να μη βγάλω άχνα, να είμαι συλλογισμένος και να το παίζω Φρόιντ, αν είχατε περίπου δεκαπέντε χιλιάδες δολάρια και δυο χρόνια να χαραμίσετε. Σκέφτηκα, κοιτάζοντάς σας, ότι είσαστε ένας φτωχός φοιτητής. Ωστόσο, αν έχετε κρυφούς πόρους παρακαλώ να μου το πείτε. Τίποτε δεν θα μου άρεσε περισσότερο απ΄ αυτές τις μακροχρόνιες σχέσεις γιατρού-ασθενούς. Όπως λέει και το παλιό ρητό: έχεις τα λεφτά, έχω το χρόνο, γλυκιά μου. Θα ήμουν χαρούμενος να κάνω λίγη αληθινή ψυχανάλυση αν είστε έτοιμος. Διαθέτω ακριβώς ό,τι χρειάζεστε». [...]

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΗΓΗΜΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΟΥ PETER COLLIERΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Ο Peter Collier είναι ένας απ΄ τους γνωστότερους πολιτικοποιημένους συγγραφείς της Αμερικής. Έχει ασχοληθεί με τον Νόαμ Τσόμσκι, με την αριστερά (ειδικά με τους πρώην αριστερούς που κινήθηκαν όψιμα στη δεξιά), το αντιπολεμικό κίνημα των Η.Π.Α., αλλά και με θέματα τέχνης σε σχέση με την κοινωνία.

Η Martha McPhee (1964-) ανήκει στη νέα γενιά των Αμερικανών συγγραφέων. Από τα πρώτα της μυθιστορήματα κατέκτησε το αμερικανικό κοινό και προτάθηκε, το 2002, για το National Book Award. Έχει επίσης κερδίσει υποτροφίες για την έρευνα και ολοκλήρωση λογοτεχνικού έργου.

Η Francine Prose (1947-) εκτός από συγγραφέας, είναι και επισκέπτρια καθηγήτρια λογοτεχνίας. Βιβλία της έχουν προταθεί για σημαντικά αμερικανικά βραβεία, ενώ άλλα έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη ή έχουν διασκευαστεί ως μιούζικαλ για το θέατρο. Είναι μέλος του Αμερικανικού Κέντρου PEN, του οποίου έχει χρηματίσει πρόεδρος, που προωθεί τη λογοτεχνία, την ελευθερία της έκφρασης και τις διεθνείς σχέσεις των συγγραφέων.

Ο Jonathan Baumbach (1933-) είναι συγγραφέας δεκατεσσάρων μυθιστορημάτων και πάνω από ογδόντα ιστοριών που έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά, εφημερίδες και ανθολογίες. Έχει εργαστεί ως κριτικός κινηματογράφου και έχει διατελέσει πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Κριτικών Κινηματογράφου των Η.Π.Α.

Ο Charles Baxter (1947-) είναι ποιητής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, ενώ έχει διατελέσει και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Στους μαθητές του συμπεριλαμβάνονται πολλοί σύγχρονοι Αμερικανοί συγγραφείς. Έχει αποσπάσει τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία των Η.Π.Α. και το έργο του έχει παρομοιαστεί με αυτό του 'Αντον Τσέχοφ και του Γουίλιαμ Τρέβορ.

Ο James Gorman (1949-) έχει γράψει πολλά βιβλία και εκατοντάδες άρθρα, κυρίως για το Discover και τους New York Times. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες.

Η Barbara Lawrence (1930-) ξεκίνησε ως μοντέλο, συνέχισε για λίγα χρόνια ως ηθοποιός της τηλεόρασης και του κινηματογράφου (κάτι που παράτησε νωρίς για να ασχοληθεί με την ανατροφή των παιδιών της) και σήμερα εργάζεται ως μεσίτρια στο Beverly Hills. Έχει ζήσει αρκετά χρόνια στη Νότιο Αφρική, εμπειρία που χρησιμοποίησε σε βιβλία της.

Ο Steven Barthelme (1947-) είναι συγγραφέας - επηρεασμένος από τον μοντερνισμό και τον ρεαλισμό -  πολλών διηγημάτων και δοκιμίων, καθώς και καθηγητής του University of Southern Mississippi. Έχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο Pushcart (1993 και 2005) και το βραβείο Διηγήματος του Texas Institute of Letters το 2004.


 

 

 
Αρχική Σελίδα | Επικοινωνία
© 2005 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΛΑΝΙ