Καλωσορίσατε ,

guest
Login

Κατηγορίες

Εγγραφή Μέλους

Αναζήτηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
 

ΛΕΞΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣΚατηγορία: Παγκόσμια Λογοτεχνία
ISBN: 978-960-8309-87-6
Ημερ. Έκδοσης: 02/07/2007
Μετάφραση: Μαρία Τοπάλη
Σελίδες: 442
Πρόλογος: Σώτη Τριανταφύλλου
Τιμή: 18,26€  
Παραγγελία

Στο μυθιστόρημα Ας με λένε Γκάντενμπαϊν, ένας ξένος βγαίνει από ένα μπαρ για να βρεθεί λίγο αργότερα νεκρός στο αυτοκίνητό του. Ο αφηγητής, έχοντας ακούσει τυχαία θραύσματα συζητήσεων, συναρμολογεί την ιστορία αυτού του ανθρώπου, ή μάλλον δύο ιστορίες, δύο εκδοχές, με δύο διαφορετικούς ήρωες: τον Έντερλιν και τον Γκάντενμπαϊν.
Όσο για τον Γκάντενμπαϊν είναι ο ίδιος ένας παρατηρητής: παριστάνοντας τον τυφλό παρακολουθεί τους άλλους: τους βλέπει όπως πραγματικά είναι· μιας και τον θεωρούν αόμματο δεν κάνουν καμιά προσπάθεια να φτιασιδωθούν για χάρη του. Ο Γκάντενμπαϊν, όπως όλοι οι ήρωες του «εγωτιστή» Φρις, είναι άνδρας: his life as a man· οι σχέσεις του με τις γυναίκες - την ηθοποιό Λίλα και το call-girl Καμίλλα - ξεδιπλώνουν τις σχέσεις των ανδρών με τις γυναίκες· μια επιφάνεια κινούμενης άμμου.


O Mαξ Φρις είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες φυσιογνωμίες της γερμανικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα. «Ίσως επειδή σχεδόν όλα όσα έχω κάνει με αφορούν προσωπικά» απάντησε ο Μαξ Φρις όταν, σε ραδιοφωνική εκπομπή τον Μάρτιο του 1982, ρωτήθηκε πώς εξηγούσε την επιτυχία του. Την ίδια διαπίστωση έκανε και ο Γερμανός συγγραφέας Χέλμουτ Χάισενμπυτελ σε άρθρο του για το μυθιστόρημα του Φρις Ας με λένε Γκάντενμπαϊν, σημειώνοντας στην εφημερίδα Die Welt der Literatur (3/9/1964) ότι πρόκειται για την προσπάθεια του συγγραφέα «να ξεκαθαρίσει κάτι που τον αφορά προσωπικά».


 

 

 
Αρχική Σελίδα | Επικοινωνία
© 2005 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΛΑΝΙ