Καλωσορίσατε ,

guest
Login

Κατηγορίες

Εγγραφή Μέλους

Αναζήτηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
 

ΛΕΞΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣΚατηγορία: Κοινωνιολογία
ISBN: 978-960-8309-84-5
Ημερ. Έκδοσης: 22/06/2007
Μετάφραση: Αννα Καρακατσούλη
Σελίδες: 248
Τιμή: 15,21€  
Παραγγελία

Ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα;
Η ερώτηση μπορεί να θυμίζει εφηβικό λεύκωμα, αλλά το κάθε χρώμα έχει πίσω του μια ιστορία που φτάνει στα βάθη του χρόνου. Ο ιστορικός Μισέλ Παστουρώ εξετάζει σε αυτό το βιβλίο την ιστορία του αγαπημένου χρώματος των δυτικών. Του μπλε.
Από το θαλασσί ως το βαθύ ναυτικό μπλε, η παντοδυναμία αυτού του χρώματος εκφράζεται πρωτίστως στα ρούχα που φοράμε, από τις εργατικές φόρμες ως τα πολυαγαπημένα τζιν. Ωστόσο το μπλε δεν είχε πάντοτε αυτή τη θέση στις κοινωνίες μας. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι το περιφρονούσαν, το θεωρούσαν βάρβαρο χρώμα, σε κάποιες περιπτώσεις μοιάζει να μην το έβλεπαν καν. Πώς φτάσαμε λοιπόν στο μυθικό μπλε του Βερμέερ και το βασιλικό μπλε;
Το έργο του Μισέλ Παστουρώ αφηγείται την ιστορία αυτής της ανατροπής δίνοντας έμφαση στις κοινωνικές πρακτικές του χρώματος (λεξιλόγιο, υφάσματα και ενδύματα, καθημερινή ζωή, σύμβολα) και στη θέση του στη λογοτεχνική και καλλιτεχνική δημιουργία, από τις αρχαίες και μεσαιωνικές κοινωνίες ως τη νεώτερη εποχή. Αναδεικνύει επίσης τον θρίαμβο του μπλε στη σύγχρονη εποχή, κάνει τον απολογισμό των χρήσεων και των σημασιών του και αναρωτιέται για το μέλλον του.

Ο Μισέλ Παστουρώ είναι ιστορικός, διευθυντής σπουδών στην Ecole Pratique des Hautes Etudes, όπου κατέχει την έδρα της ιστορίας της δυτικής συμβολικής, και αναπληρωτής διευθυντής σπουδών στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales. Είναι, σε διεθνές επίπεδο, ο κατ' εξοχήν ειδικός της ιστορίας των χρωμάτων.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΣΑΡΡΗΣ, Λεπτομέρεια της αδύνατης τοπιογραφίας, 1964


 

 

 
Αρχική Σελίδα | Επικοινωνία
© 2005 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΛΑΝΙ